„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M4 Sherman DD (Douplex Drive) kétéltű harckocsi

dd-tank
 
A Duplex-Drive harckocsi, vagy közismertebb nevén a DD, a Sherman M4-es kétéltű változata volt, egy Strausler nevű osztrák emigráns tervei alapján épült. Egy olyan összehajtható "ponyvaszoknyával" ellátott tankról van szó, amely képes volt megmaradni a víz színén. A ponyva és a harckocsi teste között 36 levegővel teletöltött tömlő volt. A tank két hajócsavarral volt meghajtva, és 7,5 km/h sebességgel tudott haladni a vízen Amint kijutott a szárazföldre, a személyzet egy gyenge robbanótöltettel "lerobbantotta" a ponyvát a harckocsiról, és a tank már akcióképes is volt. A DD-ket más angol és amerikai gyalogsági egységek is használták a partrajutásra Normandiában.
 

TECHNIKAI ADATOK

  • Hosszúság: 6,36 m

  • Szélesség: 2,81 m

  • Magasság: 3,96 m

  • Súly: 32 286 kg

  • Legénység: 5 fő

  • Fegyverzet: 1 db 75 mm-es harckocsiágyú; és 2 db 7,62 mm-es géppuska

  • Motor: egy 400 vagy 500 LE-s Ford GAA V-8 benzinmotor

  • Sebesség: 7,5 km/h vízen

  • Hatótávolság: 240 km

  • Páncélzat: 12-51 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább