„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M4 'Sherman' közepes harckocsi

sherman
 
Amerikai közepes páncélos, sorozatgyártása az első háborús évek tapasztalatai alapján 1942 júliusban kezdődött, és rövid időn belül már valamennyi szövetséges páncélosegységnél alkalmazták. Majdnem 50 ezer darab készült belőle, (ez több, mint a brit és német harckocsik száma összesen!) a háború alatt gyártott amerikai tankok több mint fele Sherman volt. 75 mm-es lövege és korszerűen döntött homlokpáncélja ellenére, mind tűzerő, mind védettség tekintetében elmaradt a német harckocsiktól. Első bevetésére az el-alameini csata alatt került sor, de mindegyik hadszíntéren alkalmazták. Később ezzel a típussal váltották fel a már elavult Crusader-eket, Cromwell-eket. A Szovjetunióba is sok példányt szállítottak belőle. A háború végére már nem számított igazán korszerűnek, de a normandiai partraszállás után nagy tömegben alkalmazva a Tigrisekkel is elbánt. Az amerikaiak 1955 után kivonták a használatból, de több hadsereg még 10 évvel később is hadrendben tartott Shermanokat. Nagy előnye volt a gyors gyárthatóság, a jó karbantarthatóság. Alvázát felhasználták az M10 páncélvadászhoz is.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hosszúság: 6,16 m

  • Szélesség: 2,67 m

  • Magasság: 2,79 m

  • Súly: 30,2 t

  • Legénység: 5 fő

  • Fegyverzet: 1 db 75 mm-es M3-as harckocsiágyú; 1 db 12,7 mm-es és 2 db 7,62 mm-es Browning géppuska

  • Motor: Continental, 9 hengeres; 400 LE

  • Sebesség: 38 km/h (úton)

  • Hatótávolság: 185 km

  • Páncélzat: 16-75 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább