„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M3 'Stuart' könnyű harckocsi

m3-stuart-dscn0022
Az amerikaikai hadvezetés kénytelen volt tudomásul venni, hogy a hadsereg első számú könnyű harckocsija, az M2 teljesen elavult, és egy sokkal erősebb páncélzattal rendelkező könnyű harckocsira van szükség. Ezen tanulságok Összegzése eredményeként került sor az M3 kialakítására, amelynek sorozatgyártása 1941-ben kezdődött el, és amelyből közel 6000 darabot állítottak elő. Tömegével szállították az M3-at a Vörös Hadseregnek, illetve a brit csapatoknak, utóbbiak a Stuart nevet adták a típusnak. Az M3-at, amelynek lenyűgöző volt a megbízhatósága és a mozgékonysága, a kezelőszemélyzet is szerette, és a II. világháború összes hadszínterén bevetették. A típus 1944-re harckocsiként már elavult, ezért számos példányát alakították át parancsnoki, illetve felderítő járművé. Ezeknek eltávolították a tornyát, amelynek Helyére egy további géppuskát helyeztek el. Az M3 alvázán aknamentesítő, lángszórós és légvédelmi változatokat is kialakítottak.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hosszúság: 4,45 m

  • Szélesség: 2,22 m

  • Magasság: 2,35 m

  • Súly: 13 t

  • Legénység: 4 fő

  • Fegyverzet: 1 db 37 mm-es M5 vagy M6 típusú harckocsiágyú; 3 db 7,6 mm-es Browning géppuska

  • Motor: Continental W970, 7 hengeres, vagy Guiberson T1020, 9 hengeres Diesel; 250 LE

  • Sebesség: 60 km/h (úton)

  • Hatótávolság: 115 km

  • Páncélzat: 6-14 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább