„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M22 'Locust' könnyű harckocsi

Az amerikai légideszant csapatok számára készült el 1942-ben az M22 Locust könnyű légideszant harckocsit. A kimondottan a légideszant csapatok támogatására kifejlesztett könnyű harckocsit elsősorban nem páncélosok elleni harcra készítették, inkább a gyalogság harcának támogatásában, páncélozatlan és könnyű páncélozott járművek megsemmisítésében játszott jelentős szerepet. A harckocsi személyzete 3 fő, tömege 7,4 tonna volt. A kis tömeghez igen nagy motorteljesítmény, így az M22 Locust rendkívül mozgékony volt, végsebessége elérte 64 km/h-t. Védettségét a páncélzat mellett a mindössze 1,8 m magasságból adódó alacsony sziluett, és a magas fokú mozgékonyság együtt biztosította. Összesen 850 darabot gyártottak a típusból, számos ország jóval a háború befejezését követően is rendszerben tartotta.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 3,93 m

  • Szélesség: 2,16 m

  • Magasság: 1,82 m

  • Súly: 7400 kg

  • Legénység: 3 fő

  • Fegyverzet: egy 37 mm-es M6 ágyú, és egy Browning M1919A4 géppuska

  • Motor: egy 162 Le-s Lycoming O-435T hathengeres diesel-motor

  • Sebesség: 64 km/h (úton)

  • Hatótáv: 217 km

  • Páncélzat: 9-25 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább