„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A-4 V-2 ballisztikus rakéta

v-2
Németországban a huszas évektől folytattak intenzív rakétakísérleteket. A programoknak nagy lökést adott egy fiatal tudós, Werher von Braun színre lépése. Von Braun 1932-től vett részt a rakétatervezésben. 1936-ban jött létre az A-4 jelû modell, ami (sok kisebb-nagyobb módosítás után) Vergeltungswaffe 2 (2. megtorlófegyver, V-2) néven vált ismertté. A sokak által a második világháború legfejlettebb harci eszközének tekintett V-2 előállítása többször is késedelmet szenvedett. 1940-ben Speer ugyan nagy lökést adott a programnak, ám ekkor a szövetségesek Peenemünde kísérleti telepe ellen intézett 1943-as támadásai jelentettek gondot. Az 1944 őszétől főleg Londonra, később többek között Antwerpenre, Liege-re, Brüsszelre, Párizsra kilőtt V-2-esek ellen nem lehetett hatékonyan védekezni, a mozgó kilövőállások miatt a földön is nehéz volt csapást mérni rájuk. A szövetségesek szerencséjére a termelés soha nem tudta megközelíteni a németek által elvárt szintet. A pilóta nélküli repülőgépek, a V-1-ek 25 000 házat romboltak le és 6184 embert öltek meg, szinte kizárólag Londonban. A brit vadászgépek és a közelségi gyújtóval ellátott ágyúlövedékek nemsokára el tudtak bánni velük. Augusztusban már 80%-ukat megsemmisítették, mielőtt kárt okozhatott volna. A szeptemberben megindult rakéták, a V-2-k ijesztőbbek voltak. Figyelmeztetés nélkül hullottak alá az égből, és nem lehetett védekezni ellenük. London kiürítésének a gondolatával foglalkoztak. A rakéták előállítása sokba került - hússzorosába a V-1-ének -, és a szövetségesek elfoglalták a legtöbb kilövőhelyet, mielőtt a veszély katasztrofálissá fokozódott volna. 1115 rakéta 2754 embert ölt meg - költséges eljárás volt, de London népe bizony megszenvedte.

TECHNIKAI ADATOK

  • Fesztávolság: 3,56 m (a vezérsíkoknál)

  • Magasság: 14,30 m

  • Hajtómű: alkohol és folyékony oxigén hajtóanyagú rakétamotor ; max. 250 kN tolóerő

  • Súly: 12.927 kg (harckészen)

  • Robbanótöltet: 975 kg

  • Sebesség: max. 5536 km/h

  • Hatótávolság: 298 km

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább