„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Arado Ar 69 iskola- és sportrepülőgép

ar69 2Az egyik Arado Ar 69 iskola- és sportrepülőgép a D-EPYT lajstromjelzéssel

Az Arado Ar 69 az első kétüléses, könnyű, nyitott pilótafülkéjű iskola- és sportrepülőgép volt, melynek tervezését 1933-ban Walter Blume konstruktőr vezetésével kezdték el a warnemündei Arado Handelsgesellschaft (később: Arado Flugzeugwerke GmbH.) cégnél. A gép alapját az Arado Ar 66-os képezte, amelyből fejlesztették tovább az Ar 69-et. A típus sajátossága a fából készült hátranyilazott duplaszárnyak voltak, melyek nem pontosan egymás fölött helyezkedtek el, hanem a felsőt előre csúsztatva építették be az alsóhoz képest. A repülőgép törzse fémcső-szerkezetű volt, a futóműveket nem lehetett behúzni.

A Birodalmi Légügyi Minisztérium Műszaki Hivatalának (Reichsluftfahrtministerium Technisches Amt – RLM-TA) megrendelésére 3 db prototípus legyártását rendelték meg az Arado cégtől. A mindössze 505 kg üres tömegű Ar 69 V1 prototípus 1934-re készült el, majd szeptemberben először a levegőbe emelkedett. (Az első prototípus a D-2822 polgári lajstromszámot kapta.) Ezt a gépet 1935-ben már bemutatták a XIV. Párizsi Légi Szalonon is.

Az Ar 69 V1 és V2-es prototípusok még a négyhengeres 105 LE-s (78 kW-os) Hirth HM 504A soros-motorral (más források szerint: 135 LE-s Argus S8B soros-motorral) épültek meg, míg a V3-as már az erősebb BMW-Bramo SH 14A csillagmotort kapta. (Ennek fából készült légcsavarja két-lapátos, rögzített állásszögű volt.)

ar69 1Az Arado Ar 69 iskola- és sportrepülőgép háromnézeti ábrája

A V1 és V2 prototípusok az Ar 69A-széria, míg a V3-as az Ar 69B-széria mintapéldánya lett. A gyártási darabszámról sajnos igencsak eltérő adatok vannak. Mindenesetre az biztos, hogy a prototípusokból mindössze 3 db repülőgép épült meg. (Egyes források szerint 1934-1936 között 5 db gép készült. Mások ellenben tudni vélik, hogy csak a B-verzióból nem kevesebb, mint 7 db-ot adtak át a légierő részére.) Az RLM Technisches Amt utasítására végül 1936. április 30-án aztán minden repülőgépet átadtak a Luftwaffe repülőiskoláinak, melyek a háború végéig használták a megmaradt példányokat. (Egy géppel még rövid ideig a rechlini kísérleti állomáson is végeztek próbarepüléseket.) Ám végül mégsem kezdődhetett meg a sorozatgyártása, mivel a rivális Focke-Wulf FW 44 „Stieglitz"-et részesítette előnyben a Luftwaffe vezetése. Az Ar 69 másik utóélete, hogy az Arado cégnél ennek alapján fejlesztették tovább az Ar 76-ot.

Az Arado Ar 69 (V3) műszaki adatai:

  • Gyártó: Arado Handelsgesellschaft Warnemünde (később: Arado Flugzeugbau, majd Arado Flugzeugwerke GmbH)

  • Típus: iskola és sportrepülőgép

  • Személyzet: 2 fő

  • Motor: 1 db 150 LE-s (112 kW) BMW-Bramo SH (Siemens Halske) 14A típusú, 7 hengeres, léghűtéses csillagmotor

  • Fesztávolság: 9,00 m

  • Hosszúság: 7,22 m

  • Magasság: 2,7 m

  • Szárnyfelület: 20,75 m²

  • Üres tömeg: 540 kg

  • Max. tömeg: 805 kg

  • Üzemanyag kapacitás: 102 l

  • Szárnyterhelés: 39,00 kg/m²

  • Max. sebesség: 184 km/h tengerszinten

  • Utazósebesség: 157 km/h

  • Leszállósebesség: 72 km/h

  • Emelkedőképesség: 1.000 m-re 3 perc 24 másodperc alatt emelkedett (3000 m-re 14 perc alatt)

  • Csúcsmagasság: 5.600 m

  • Hatótávolság: 560 km (1 fővel 800 km)

  • Repülési idő: 4 óra

  • Fegyverzet: alapvetően nincs (de néhány kisebb bombát vihetett magával)

Felhasznált irodalom:

William Green: Aircraft of the Third Reich (1st edition). Aerospace Publishing Limited. London, 2010.
Thomas Wilberg: Arado Ar 69 B. Das Virtuelle Luftfahrtmuseum, abgerufen am 14. Oktober 2009.
Michael J. H. Taylor: Jane's Encyclopedia of Aviation. Studio Éditions, London, 1989.
http://de.wikipedia.org/wiki/Arado_Ar_69
http://en.wikipedia.org/wiki/Arado_Ar_69
http://fr.wikipedia.org/wiki/Arado_Ar_69
http://www.airwar.ru/enc/other2/ar69.html
http://www.wehrmacht-history.com/luftwaffe/trainers/arado-ar-69-trainer.htm
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Waffen/Ar69-R.htm
http://www.fliegerweb.com/geschichte/flugzeuge/lexikon.php?show=lexikon-501
http://www.completeluftwaffe.com/ar69/

Írta: Kiss Kálmán

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább