„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Tank turret bunker

1943-tól egyre világosabbá vált, hogy Németország a háborút nem nyerheti meg. Elvesztette a stratégiai kezdeményezést és egyre több frontszakaszon kényszerült védelembe. Egyre nagyobb szükség lett védelmi létesítményekre. A régebbi harckocsikat nemegyszer beásva alkalmazták, illetve tornyaikat használták erődelemként. Az Atlanti Fal és a német városok erődítési munkálatainál százával építették be a harckocsitornyokat a bunkerekbe. A Panzer IV harckocsi korai változatainak tornyaival is ezt tették kisebb módosítások után. Változtattak a búvónyílásokon, a figyelőprizmákon, a torony berendezésén és a lövegpajzson is. A földből csak a torony látszott ki. A kezelők a vastag betonból készült földalatti küzdőtérben helyezkedtek el.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább