„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Seehund törpe tengeralattjáró

1944 májusában elkészült egy olyan kis tengeralattjáró terve – K jelölést kapta –, amelybe speciális hajtómotort, ún. „keresztbefutó” motort terveztek. Külsőleg még mindig hasonlított a Hecht–re, de a torpedók felfüggesztését már célszerűbben oldották meg. Később 127-es típusjelölést és új elnevezést kapott: Seehund (Fóka). Nagy előnyére vált, hogy felszíni menetnél az árnyképe rendkívül kicsi volt és igen jók voltak a merülési tulajdonságai. Az első három példányt 1944. június 30-án kezdték építeni. Ugyanekkor előirányozták további 1000 darab gyors sorozatgyártását a Német Birodalom különböző hajógyáraiban szétszórva. Végeredményben az összeomlásig 285 darabot adtak át belőlük a haditengerészetnek. A Seehund-okat 1945 januárjától vezették be, német források szerint portyáztak a Temze torkolatában és az angol partoknál is, ahol lehorgonyzott hajókat támadtak. 35 pusztult el harci cselekmények során, miközben 8 hajót semmisítettek meg, hármat pedig megrongáltak. Számos hajót a visszavonuló német csapatok süllyesztettek el, de kilenc darab átvészelte a háborút. A megmaradt Seehundok példányai napjainkban különböző német, amerikai és francia haditechnikai múzeumokban tekinthetők meg.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1944 júniusa

  • Méretek: hossz 11,865 m; szélesség 1,82 m

  • Vízkiszorítás: 12,3 tonna

  • Személyzet: 2 fő

  • Fegyverzet: két G7e típusú torpedó

  • Merülési mélység: 60 m

  • Meghajtás: egy 60 LE-s Büssing dízelmotor és egy 25 LE-s AEG elektromotor

  • Hatótávolság: felszínen 270 mérföld (7,7 csomó sebességgel); lemerülve 63 mérföld (2 csomó sebességgel)

  • Teljesítmény: max. sebesség felszínen 13 km/h; lemerülve 5,6 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább