„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Schwertwal törpe tengeralattjáró

Németországban 1944 nyarán kezdődött meg a Schwertwal (Kardszárnyú delfin) tervezése, amelyből egyetlen példány készült el. Itt visszatértek a torpedóformához, a járművet a Walter Művek tervezte és építette. 1945 elején került olyan állapotba, hogy megkezdhették próbajáratait, mégpedig a Bossau melletti Plöner-tavon, de a front közeledtére parancsot kaptak elsüllyesztésére. Később az angolok kiemelték, majd miután ez a búvárnaszád nem érdekelte őket, Kielbe vitték, ahol szétdarabolták. Pedig ez a kétszemélyes és két torpedóval felszerelhető búvárnaszád már feltűnően nagy sebességre volt képes a víz alatt: 500 lóerős Walter-motorja 22 csomó sebességgel vitte. A felszínen elérte a 26 csomót is. Vízkiszorítása 13,2 tonna, hossza 11,3 m, szélessége pedig 2,4 m volt. Akciórádiusza a felszínen, 15 csomó mellett 108 mérföld, alámerülve 22 csomóval haladva 27 mérföld volt.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1944/1945 (?)

  • Méretek: hossz 11,3 m; szélesség 2,4 m

  • Vízkiszorítás: 13,2 tonna

  • Személyzet: 2 fő

  • Fegyverzet: két G7e típusú torpedó

  • Merülési mélység: 100 m

  • Meghajtás: egy 500 LE-s Walter-motor

  • Hatótávolság: 195 km (15 csomó sebességgel)

  • Teljesítmény: max. sebessége felszínen 26 csomó; lemerülve 22 csomó

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább