„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Pz.Kpfw VII 'Löwe' szupernehéz harckocsi

A szupernehéz harckocsi fejlesztése 1941-ben kezdõdött, 1941 novemberében a tank elejére 140 mm és oldalára 100 mm páncélzatot terveztek, a motor Daimler-Benz-féle 1000 lóerős torpedónaszád motor lett volna. 1942 első hónapjaiban Krupp megrendelte az új PzKpfw VII Löwe (Oroszlán) gyártását. A terv Krupp előző tervére épült, amely VK7001 (Tiger-Maus)-hoz készült. A Krupp a Löwe tervezésekor a Tigris II (Királytigris) alkatrészeihez alkalmazkodott, hogy egyszerűsítse a gyártást. Két verziót terveztek, a könnyebbik elülső páncélzata 100 mm és súlya 76 tonna, a nehezebb súlya 90 tonna lett volna. Hitler parancsára a könnyebbik verziót elvetették, majd újratervezték 150 mm-es L/40 vagy 150 mm-es L/37 löveggel és az elülső páncélzatot 140 mm-re növelték. A szélesebb lánctalpaknak köszönhetően végsebessége elérte a 30 km/h-t. A Tigris II gyártása során a mérnökök új- ratervezték a Löwét 88 mm-es KwK L/71 löveggel, ekkor maximális sebessége 35 km/h-ra növekedett. 800 lóerős Maybach HL 230 P30, 12-hengeres motor hajtotta volna. 1942 februárjától májusig végülis 6 különböző terv született. 1942 március 6-án nagyobb tankra született igény és a projektet 1942 júliusában leállították, így a prototípus sosem készült.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hosszúság 7,74 m; szélesség 3,83 m; magasság 3,08

  • Súly: 90 tonna

  • Személyzet: 5 fő

  • Fegyverzet: egy 150 mm-es L/40 löveg

  • Páncélzat: 100-140 mm

  • Hatótáv: 100 km (úton)

  • Motor: egy 800 LE-s 12 hengeres Maybach HL 230 P30 benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 35 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább