A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Krupp Räumer nehéz aknamentesítő

1944 során a Krupp Művek megépítette egy szupernehéz aknamentesítő jármű prototípusát. A 130 tonna súlyú szerkezet két része csuklóval csatlakozott egymáshoz, így a jármű terepjáró és manőverező képessége lényegesen jobb volt, mint amilyet egy ilyen nehéz gép esetében hagyományos módszerekkel el lehetett volna érni. Az aknamentesítő prototípusa elképesztő méretekkel rendelkezett: magassága meghaladta a 3 métert, csak az acélból készült kerék átmérője 270 centiméter volt, teljes hossza pedig elérte a 10 métert. A jármű mozgatását HL90 típusú Maybach motorok végezték, amelyekből mind az első, mind a hátsó kocsiba beépítettek egyet-egyet. Az aknamentesítő prototípust különböző méretű és formájú ekékkel szerelhették fel, attól függően, hogy keskenyebb, avagy szélesebb sávot akartak megtisztítani a földfelszín alá telepített robbanószerkezetektől. Az egyetlen prototípus az Egyesült Államok hadseregének kezére került a háború végén.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek - hosszúság 10,58 m; szélesség 3,15 m; magasság 3,18 m

  • Súly: 130 tonna

  • Személyzet: 8 fő

  • Fegyverzet: ismeretlen

  • Páncélzat: 25 mm

  • Hatótáv: ismeretlen

  • Motor: két, egyenként 350 LE-s Maybach HL 90 P 20-K benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 22 km/h; terepen 4-8 km

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább