„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hecht törpe tengeralattjáró

1943 őszén olyan esemény történt, amely megmozgatta a német konstruktőrök és haditengerészeti vezetés fantáziáját. Szeptember 23-án brit törpe tengeralattjárók olyan súlyos sérüléseket okoztak a Tirpitz csatahajón, hogy az jó fél évre kiesett a flotta hadrendjéből és kijavítása után sem volt már a régi. A német haditengerészet műszaki hivatala tehát most már kidolgozta egy kétszemélyes kis tengeralattjáró tervét, amely a tervezőasztalon a XXVIIA jelölést, később a Hecht (Csuka) nevet kapta, hogy majdan a kikötőben horgonyzó hadihajókat tapadóaknákkal, a brit minta szerint felrobbantsa. Miután a tervek elkészültek, a hadvezetőség utasítására át kellett dolgozni, hogy robbantásra vagy torpedóindításra egyaránt alkalmas legyen. Az átdolgozás után, amely szerint a Hect a hasa alatt egy torpedót vitt, 1944. március 9-én a Germaniawerft kieli hajógyárában megkezdték először 3, majd március 28-án a további egységek szériagyártását. A háború végéig 53 darab készült el belőlük, de már nem kerültek bevetésre, csak a kiképzés kezdődött el velük.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1944. májusa - Germaniawerft, Kiel

  • Méretek: hossz 10,4 m; szélesség 1,3 m

  • Vízkiszorítás: 9,47 tonna (torpedó nélkül)

  • Személyzet: 2 fő

  • Fegyverzet: egy G7e típusú torpedó

  • Meghajtás: egy 12 LE-s AEG villanymotor

  • Hatótávolság: 128 km (7,4 km/h sebességel)

  • Teljesítmény: max. sebessége lemerülve 11 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább