„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Flakpanzer V. Coelian légvédelmi páncélos

1944-ben kezdte meg a Rheinmetall-Borsig az új Flakpanzer tervezését, melyre eredetileg két teljesen mozgatható 37 mm-es Flak légvédelmi löveget szántak, mely egy páncélozott lövegtoronyban helyezkedett el, és lehetővé tette, hogy az ágyú csövét majdnem függőlegesig lehessen emelni. Későbbi modellekre nagyobb kaliberű 55 mm-es Flak ágyúkat terveztek, melyek egy újonnan tervezett lövegtoronyba kerültek volna. Az első verzió hivatalosan (37 mm-es Flak 43 vagy 44-es ágyúkkal) a Flakpanzer 341 elnevezést kapta, de szintén hivatkoztak rájuk Flakpanzer V. Coelian néven is. Elkészült a lövegtorony fából készült modellje, de az egész program nem érte el a gyártási fázist.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hosszúság 6,97 m; szélesség 3,40 m; magasság ? m

  • Súly: 42 000 kg

  • Legénység: 5 fő

  • Fegyverzet: két teljesen mozgatható 37 mm-es Flak légvédelmi löveg és egy 7.92 mm-es MG 42 géppuska

  • Páncélzat: 25-85 mm

  • Hatótáv: 250 km (úton)

  • Motor: egy 700 LE-s Maybach HL 230 P30 benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 46 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább