„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Biber törpe tengeralattjáró

A két darab torpedó hordozására képes Biber (Hód) elődjeinél lényegesen nagyobb, 6,5 tonnás zsebtengeralattjáró volt, amelyet eredetileg egy fős személyzettel terveztek, de a sorozatgyártás során áttértek a kétszemélyes kabin beépítésére. A jármű szükség esetén képes volt 30 méternél mélyebbre merülni, de torpedóit csak a vízfelszínre emelkedve tudta elindítani a célpont felé. A Hans Bartels korvettkapitány tervei alapján épült típust az 1944 júniusi, franciaországi szövetséges invázió során, majd a holland, belga és délnorvég partok előtt nagy számban vetették be. A Biber-ek azonban lassúságuk, a felszín alatti haladásnál csekély - általában 10 tengeri mérföld körüli – hatótávolságuk, személyzetük alacsony kiképzettségi foka, valamint a nyugati szövetségesek igen hatékony tengeralattjáró-elhárító tevékenysége folytán számottevő eredményt nem tudtak elérni. A Biber-ből a háború befejezéséig összesen 324 darabot szállítottak le a hajógyárak. Ezekből nyolc maradt meg napjainkra, amelyek jelenleg Norvégiában, Németországban és Nagy-Britanniában vannak kiállítva.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1944. március 15-én - Lübeck

  • Méretek: hossz 9,035 m; szélesség 0,96 m

  • Súly: 6,5 tonna

  • Személyzet: 1-2 fő

  • Fegyverzet: két G7e típusú torpedó

  • Merülési mélység: 40 m

  • Hatótávolság: 6,5 csomó sebesség mellett 10 mérföld (225 liter üzemanyaggal)

  • Meghajtás: egy 32 LE-s Opel–Blitz Otto-motor, és egy 13 LE-s villanymotor

  • Max. sebessége: vízfelszínen 6,5 csomó (12,03 km/h); lemerülve 6 csomó (11,10 km/h)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább