„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Goliath távvezérlésű robbantószerkezet

goliath-5 
 
A Goliath egy távirányítású mini-harckocsi volt, melynek nagy robbanóerejű töltete segítségével kellett megsemmisítenie a céltárgyat. A Goliath-hoz tartozott egy vezérlőjármű is. Ez szállította a célpont közelébe, és innen irányították két, egyenként 2000 m hosszú dróthuzal segítségével. Ez a megoldás lehetővé tette, hogy egyenként lehessen szabályozni az akkumulátorról táplált két elektromos motort, melyek külön-külön hajtották meg a lánctalpakat. (A későbbiekben kísérleteztek a kétütemű motoros meghajtással és a rádióirányítással is.) A Goliath először a kurszki ütközetben jelent meg, később használták Normandiában vagy az ardenneki csata alatt is. Kis sebessége és korlátozott terepjáró-képessége miatt harckocsik ellen nem volt igazán eredményes. Sokkal inkább bevált tereptárgyak, barrikádok leküzdésénél, ezt a varsói felkelés leverése során bizonyította is.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hosszúság: 1,60 m

  • Szélesség: 0,66 m

  • Magasság: 0,61 m

  • Motor: 2 db elektromos Bosch motor, vagy 1 db Zundapp kétütemû motorS

  • Súly: 362 kg

  • Robbanótöltet: 91 kg

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább