„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Messerschmitt Me 321 vitorlázógép

Születése:

1940 nyarán az OKH ismertette kérését a Messerschmitt vállalat mérnökeivel, miszerint egy olyan vitorlázó gép terveire lenne szükségük, amely képes 22 tonna terhet vagy 120 felfegyverzett katonát szállítani. 1941 végére elkészültek a tervek. A gép nettó tömege meghaladta a 12 tonnát, a fesztávolsága pedig elérte az 55 métert.

A harcoló Me 321:

A Messerschmitt 321 rendkívül körülményes gép volt, mert az OKH figyelmen kívül hagyott pár apróságot.A gép vontatásához minimum egy olyan gépre volt szükség, mely 4 darab motorral rendelkezett. Általában két darab Bf 110-es rombolót építettek össze a vontatáshoz, plusz az Me-321-et startrakétákkal is ellátták a könnyebb felszállás érdekében.

me321

A Bf 110-es gépek azonban küszködtek a felszállásnál, ebből kifolyólag a motorjaik a legtöbb esetben leálltak. Ezért az OKH sürgősen megoldást akart a hiba kiküszöbölésére. Így a Bf 110-es gépek helyére Heinkel-11 Zwilling gépeket állítottak.

me321b

Mivel azonban a vontatás így is elég kockázatos volt, mert a vontató kötelek összeakadtak, később inkább motort szereltek a Me-321-re. Így alakult ki az Me-323. A harcok során ezeket a gépeket nagy felületük és igen lassú végsebességük miatt az ellenséges vadász alakulatok levadászták, a háborút egyetlen gép sem vészelte át.

TECHNIKAI ADATOK

  • Törzshossz: 28,15 méter

  • Szárnyfesztávolság: 55 méter

  • Magasság: 10,15 méter

  • Tömeg: 12400 kg

  • Legnagyobb felszálló tömeg: 34400 kg

  • Vontatási sebesség: 160 km/h

  • Gépszemélyzet: 2 fő

  • Fegyverzet (önvédelmi): 4 darab 7,92 milliméteres MG-15 géppuska

  • Átadott gépek száma: 330 darab

Írta: Seres Szilárd

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább