„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

V-3 szuperágyú

v-3
 
A V-3 egy szuperágyúnak készült. 150 méter hosszú 150 mm-es űrméretű 280 km hatósugarú ágyú. Pontossága kb. 1 km. Calais mellett építették a prototípusát Londonra irányozva, 5 méter vastag betonnal védve. Az amerikaiak Lanchester bombázója 6,4 m hosszú 5454 kg súlyú bombát (Tall boy azaz magas fiú volt a bomba neve) dobott le az építményre, amely áttörte a betont és megsemmisült az ágyú. Öt nappal később a szövetséges csapatok le is rohanták a térséget, tehát a németek nem tudták újjáépíteni. Egy kisebb változatát bevetették az ardenneki offenzíva idején is, egy vagy két lövést adott le, de a károkról nincs adat.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább