„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mitsubishi J8M Shusui rakéta-repülőgép

A Mitsubishi cég által – részletes tervrajzok nélkül – a Messerschmitt Me 163B alapján megépített rakéta-repülőgép. A japán hadvezetés mind a haditengerészetet, mind a légierőt el kívánta látni ezzel a típussal. A hagyományos repülőterekre telepített gépet Ki-200, a repülőgép-hordozóról üzemeltetett változatot pedig J8M1 jelzéssel látta el. A típus hivatalosan kísérleti rakétahajtóműves elfogó vadászgépként került nyílvántartásba, de Shusui (Kardcsapás) néven vált közismertté. A Walter HWK 109- 509 hajtómű japán jelölése Toko Ro.2 (KR10) volt. A J8M1 első két példánya 1945. január elején készült el, majd következtek a vitorlázópróbák. A J8M1 hajtóművel ellátott prototípusa július elején esett át a kötelező próbarepülésen, ez azonban katasztrófába fulladt. A gép rakétahajtóműve közvetlenül start után felmondta a szolgálatot, a prototípus pedig lezuhant. A program a katasztrófa ellenére tovább folytatódott, ám a háborúból ekkor már alig öt hét volt hátra. Összesen 7 példánya épült meg.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: fesztáv 9,50 m; hossz 6,05 m; magasság 2,70 m

  • Súly: 1505 kg (üresen); 3880 kg (harckészen)

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: két 30 mm-es Ho-105 gépágyú (J8M1)

  • Motor: egy 14.7 kN tolóerejű Mitsubishi KR10 (Toku Ro.2) rakétahajtómű

  • Hatótávolság: 5 perc 30 másodperc repülési idő

  • Teljesítmény: max. sebessége 900 km/h; csúcsmagasság 12 000 m; emelkedőképesség 2858 m/perc

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább