„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kawanishi Baika kamikaze repülőgép

A Kawanishi Baika (Bogárka) kamikaze repülőgép a német Fieseler Fi 103R Reichenberg japán változataként jött létre a második világháború vége felé. A gép tervezése során a Fieseler Fi-103 terveit vették alapul a japán mérnökök: egy kicsiny, minimálisan műszerezett pilótakabint alakítottak ki a törzs közepén, és a hajtómű felfüggesztését is átalakították. A több ponton is módosított, Maru Ka-10 azonosítóval ellátott hajtómű tartóit ugyanis megmagasították, hogy a szívótorok elemelkedjen a gép törzsétől, és a hajtóművet ne takarja ki a kabintető. Az eredeti V-1 szárnyait is módosították, a keskeny, rövid szárnyak ugyanis az irányított repüléshez nem termeltek elégséges felhajtóerőt. Indítását - csakúgy, mint a németek - kilövősínről vagy bombázógépekből átalakított hordozókról tervezték. Harctéri alkalmazására sohasem került sor, talán 1-2 prototípus épült meg.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: fesztáv 6,60 m; hossz 7,02 m; magasság ? m

  • Súly: 750 kg (üresen); 1430 kg (harckészen)

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: 250 kg-s robbanótöltet

  • Motor: egy 2,9 kN tolóerejű Maru Ka-10 pulzáló rakétahajtómû

  • Hatótávolság: 300 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 556 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább