„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Maeda Ku-6 'Sora-Sha' sikló tank

j57aaj5.jpg

Maeda Ku-6 Sora-Sha a világháború haditechnika terén alkotott szerkezetek, talán egyik legnagyobb mellényúlása. A Japán birodalom azon ötlettől vezérelve, hogy a levegőből a szárazföldet jobban kellene biztosítani, megálmodta a „sikló tankot". Egy aerodinamikailag tökéletes szerkezetre rögzíteni egy harckocsit, amit deszant egységekkel kísértek volna. A Mitsubishi gyár elő is állt egy tökéletesre fejlesztett levegő vezérelt szerkezettel, csupán a harckocsi lebegtetésével adódtak gondok. A projekt 1939-ben indult, de 1945 végére csupán egyetlen harckocsi típusra sikerült kifejleszteni, sőt egyetlen egy harckocsit sikerült módosításokkal modellezni. Források szerint 1945-ben tesztelték a Ku-6 aerodinamikus szerkezetet, de a Mitsubishi gépgyár röviden értékelte a projektet, amit a szovjet A-40-hez hasonlítanak.
 

A szegényes vezérlési lehetőségek, amik a levegőben adódtak, a látási nehézségek, a leszállás nehézkessége, és a gyenge harcteljesítmény, amit a So-Ra nyújtott, az egész projektet minősítette. A Ku-6 módosításaiból azonban megszületett a Ku-7, ami 7,4 tonnás Ha-Go harckocsit is képessé vált szállítani.

Technikai adatok
  •  Kapacitás: 600 kg (személyzet és lőszer)

  • Szárnyfesztávolság: 21.94 m (72 ft)

  • Szárnyfelület: 60.3 m² (650 ft²)

  • Tömeg (üresen): 2,800 kg (6,200 lb)

  • Maximális felszálló tömeg: 3,500 kg (7,700 lb)

Felhasznált forrás

Írta: Zeki

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább