„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Nakajima J9Y 'Kikka' vadászbombázó

kikka-2

A Nakajima J9Y Kikka (Narancsvirág) típusú vadászbombázó képéről lászik, hogy nem egy saját tervezésű gép. A második világháború folyamán a japán és német szövetség, főként gazdasági és ipari együtműködés területén valósult meg. Miután Németország átadta Japánnak a Messerschmitt Me-262 teljes tervdokumentációját, a Nakajima gyár mérnökei 1941 őszén hozzáláttak a gép helyi igényeknek megfelelő áttervezéséhez, és megépítéséhez. Talán a legfontosabb módosítás a gép szárnyait érintette, mert azt a japán mérnökök felhajthatóra tervezték át. A repülőgépben többféle gázturbinás hajtóművet kipróbáltak a tesztek során. Először a 200 kp tolóerejű Ne-10, majd a 340 kp erejű Ne- 12, és a végső változatában a már 475 kp hajtóerőt biztosító Ne-20-at. Ez utóbbi két hajtóműtípus a BMW 003 módosított, áttervezett japán változatai voltak. A prototípus szűzfelszállására 1945. augusztus 7-én került sor. Bár már a befejezéséhez közeledett a háború, a japánok még elkészítették a ”Kikka” második tesztpéldányát, ezenfelül még 18 nullszériás példányt is gyártásba vettek.

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek: fesztáv 10,0 m; hossz 8,13 m; magasság 2,95 m

  • Súly: 3545 kg (üresen); 4080 kg (harckészen)

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: egy 30 mm-es Type 5 gépágyú; 500 vagy 800 kg-os bombateher függesztve

  • Hajtómű: két, egyenként 475 kp tolóerejű Ne-20 gázturbina

  • Hatótávolság: 940 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 697 km/h; csúcsmagasság 12 100 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább