„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

T29 kísérleti nehéz harckocsi

 
1944-ben világossá vált, hogy egy új amerikai nehézharckocsit kell létrehozni, ugyanis felbukkant a hadszíntereken a félelmetes, 70 tonnás új páncélos, a Tiger II, amellyel a legújabb amerikai típus, az M26 Pershing nem tudott elbánni. A T29 a T26E3 meghosszabbított alvázára épült, valamint új fejlesztésű toronnyal, erősebb páncélozással, egy 750 Le-s motorral és egy nagy kezdősebességű, 105 mm-es T5 löveggel felszerelve elérte a 64 tonnát, így méltó ellenfele lett a német riválisnak. Ám mire társával, a T30-al együtt befejezhették volna, Európában véget ért a háború, így csak egy kisebb sorozatot rendeltek meg belőlük, arra hivatkozva, hogy még bevethetik a japán bunkerek ellen. Azonban a Szárazföldi Erők Parancsnoksága aggályát fejezte ki, így a huzavona miatt csak néhány példány épült meg. Utolsó változata a T34, amelyből két példány készült, az egyik magára a T29-re, míg a másik egy T30-ra.
 
 
Noha egyik típust sem használták, hozzájárultak az M103 megtervezéséhez.
 
TECNIKAI ADATOK:
  • Méretek: hossz: 11,57 m; szélesség: 3,80 m; magasság: 3,2 m

  • Tömeg: 64 tonna

  • Páncélzat: 25-280 mm

  • Fegyverzet: 1 db 105 mm-es T5 harckocsiágyú, 63 db lőszer, 1 db 7,62 mm-es géppuska

  • Személyzet: 6 fő

  • Meghajtás: 1 db 560 kW (750 Le) teljesítményű Ford V12 GAC 1 motor

  • Sebesség: 32 km/h

Írta: Koi

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább