„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Sikorsky R-4 helikopter

Az Egyesült Államok hadseregének, még a háború alatt szolgálatba állított első, egy forgószárnyas helikopterét Igor Sikorsky építette. Az a Sikorsky, aki a cári rendszerben még hazájában dolgozott és a forradalom kitörése után vándorolt ki Amerikába. Helikopter építésével 1938-tól kezdett a gyakorlatban is foglalkozni, első gépe már 1939. szeptember 14-én levegőbe emelkedett. 1942-ben már XR-4 típusjelzéssel találkozhatunk ezzel a helikopterrel. Még ugyanebben az évben a hadsereg elfogadja a gépet és megkezdődik a sorozatgyártása R-4 típusjelzéssel. Összesen 131 db készül belőle, melyet a hatékony felderítő- és mentőhelikopterként alkalmaznak. Első bevetése harci körülmények között Burmában volt, ahol légi felderítést és kutató-mentő feladatokat látott el. Egy R-4-es 1944. április 25-én három sebesült brit katonát és egy szövetséges pilótát mentett ki a japánok által megszállt területről, mintegy 250 km mélységből.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 14,70 m; magasság 3,80 m; rotorátmérő 11,60 m

  • Súly: 952 kg (üresen); 1152 kg (harckészen)

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: alapváltozatnál nincs

  • Motor: egy 134 kW teljesítményű Warner R-550 benzinmotor

  • Hatótávolság: 370 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 132 km/h; csúcsmagasság 2340 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább