„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A Galamb rakéta

Az ötlet

Az ötlet a második világháború alatt vetődött fel. Az amerikaiaknak szüksége volt a Bismarck, és más német hadihajók ellen valami hatásos, ám nem nagy költségekkel járó, hatékony megoldásra. Burrhus Frederic Skinner pszichológus állt elő egy elképzeléssel. Szerinte egy galambok által vezérelt rakétára lett volna szükség - a galambok intelligenciájára hivatkozva. Ötlete alapján: a rakéta orrkúpjában három rekesz helyezkedne el, amikben a galambok tartózkodnak, majd a tokokat alaposan rájuk zárják. Minden rekeszben, egy objektív kép van a galamb előtt, és a galamb beidegződött csipegetéssel irányította volna a rakétát. Akkor, ha a kép valamely részére csípett volna, a rakéta, a csípésnek megfelelő irányba haladt volna.

galamb.jpg

A Nemzetvédelmi és Kutatási Minisztérium 25.000 dollárral támogatta a kutatásokat. Kezdetben még sikerült a galambokkal megtaníttatni az irányítást. Rászoktatták őket, hogy egy megfelelő helyre való érintéssel, tudják magukat – a rakétát – irányítani. A Projektből számos másik terv is napvilágot látott például a „BAT" vagy a „Pelikán".

galam.jpg

Az ötletet cinikusan fogadták, s sokan csupán tréfának tekintették. Skinner felháborodott, és az ötletet akadályozók nézeteit azzal magyarázta, hogy „az ember pszichológiai okok miatt, nem képes az igazán előnyös dolgokat komolyan venni".

1944. október 8-én törölték a projektet, de 1948-ban a „Galamb Project" újjáéledt „Project Orcon" néven, azonban 1953-ban befejeződött a program, mert ekkor felfedezték az elektronikus irányítórendszerek megbízhatóságát.

Felhasznált forrás
- http://en.wikipedia.org/wiki/Project_Pigeon (2011)

Írta: Zeki

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább