„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bell Model 30 helikopter

bellmodel30
 
Az amerikai Lawrence Bell már 1935-ben megalapította később híressé vált gyárát, a Bell Aircraft Corporationt, ám első sikeres helikopterét, a Model 30-ast csak 1943-ban építette meg. Ez az Arthur Young által tervezett forgószárnyas már külső kinézetében is a mai helikopterekre hasonlított. A világ első kereskedelmi forgalmi engedélyt kapott helikoptere az 1945-ben épített Bell Model 47-es volt, amelynek későbbi változataiból végül összesen 6263 példány készült, s gyártását csupán 1973-ban állították le. A típus számos példánya még ma is repül, ideértve néhány egész korai változatú szerkezetet is. Ezeket pilótaiskolák és mezőgazdasági repülők használják, de több magánkézben lévő oldtimer helikoptert látni a gyakorta megrendezett és nagyon népszerű amerikai légibemutatókon is.

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek: rotorátmérő 9,75 m; hossz 8,22 m; magasság 2,59 m

  • Súly: 518 kg

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: alapváltozatnál nincs

  • Motor: egy 160 LE-s Franklin hathengeres csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább