„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

PTRD 1941 páncéltörő puska

ptrd-front2
 
A Degtyarov PTRD 1941 kevés alkatrészből álló, egyszerű felépítésű páncéltörő puska volt, kétlábú állvánnyal és egyszerű forgózárral, töltése egyenként történt. Irányzéka csapó, vagy rögzített 500 méteres beállítású volt. A hátralökés csökkentésére a csőszájféken kívül rugózó tusával, legömbölyített toldattal látták el. A rugózó hátralökésnél a legömbölyített toldat a zárdugattyú karját fel­lökte, a zár kinyílt és a hüvelyt lefelé kivetette. A PTRD kezelése igen rövid idő alatt elsajátítható volt, kis tömegénél fogva alegysé­gek közvetlen fegyvere is lehetett. A legtöbb orosz fegyverhez hasonlóan, minden időjárásban megbízhatóan működött. Alkalmazása 500 méter távolságig terjedt, páncélosok és páncélozott járművek ellen.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Űrméret: 14,5 mm

  • Csőhossz: 1215 mm

  • Teljes hossz: 2100 mm

  • Tömeg: 21 kg

  • Tűzgyorsaság: 10 lövés/min

  • Torkolati sebesség: 1012 m/s

  • Átütőerő 100 m / 40 mm (tár nincs)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább