„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mosin-Nagant 1891/30 ismétlőpuska

mosin_1891_30_right
A cári Oroszország 1891-ben rendszeresítette ezt a kiváló szerkezetű ismétlőpuskát az egész haderő részére. Szerkezete és kezelése egyszerű, minden időjárási körülmények között megbízhatóan működött. A fegyver jól sikerült eszköz volt, 1930-ig nem kellett rajta változtatni. Ekkor a megrövidítették (tömegét csökkentették) és új (már méteres beosztású) íves csapóirányzékkal látták el. A töltényeket felülről ötösével lehetett betenni, tölténybefogadó képessége 5 darab. A fegyver maximális lőtávolsága 3 km, de hatásos lövést 400-500 méterig lehetett leadni vele. 1930-ban optikai irányzékkal felszerelve ez a fegyver lett a Vörös Hadsereg általános mesterlövész fegyvere (Scoped Mosin-Nagant). Könnyű tömege, viszonylag gyors működtethetősége és figyelemre méltó lőtávolsága tette kiváló szolgálati fegyverré.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 7,62 mm

  • Csőhossz: 730 mm

  • Teljes hossz: 1218 mm

  • Tömeg: 3,83 kg

  • Tűzgyorsaság: 8-10 lövés percenként

  • Torkolati sebesség: 860 m/s

  • Tár befogadóképessége: 5 töltényes belső tár

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább