„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

SzKSz karabély

A német közepes lőszer bevezetése a szovjet hadseregre is nagy hatással volt. Szergej Gavrilovics Szimonov volt az a tervező, aki elsőként ismerte fel e lőszerek előnyeit. Noha Tokarevvel szemben alulmaradt az első félautomata puskák versenyében, nem adta fel, és 1943-ban elkezdte munkálatait egy új fegyver tervezésében.

Az új karabély ugyanazt a gázelvezető rendszert vette alapul, mint a Tokarev SzVT-40, de már modern gázdugattyúval. A fegyver egy alulra behajtható bajonettet is kapott, és ezzel megszületett az SzkSz (Самозарядный карабин системы Симонова – Szamozarjadnij Karabin szisztemi Szimonova) karabély. Hagyományos kinézete ellenére forradalmian új fegyver volt, gázdugattyúját Mihail Kalasnyikov is átvette a legendás AK-sorozathoz. Tára 10 lőszert tud befogadni, a töltényeket egyesével, vagy töltőléc segítségével is be lehet tárazni.

1945 elején vetették be először a németek ellen. Sikere akkora volt, hogy a háború után a Vörös Hadsereg elsődleges puskája lett, végleg kiszorítva a Moszin-Nagant ismétlőpuskákat és a Tokarev SzVT-40 puskát is. 1955-ig gyártották, és a Varsói Szerződés államait is ezzel szerelték fel, az AK-sorozat elterjedéséig. Kedvelt gerillafegyver volt, és a mai napig használják falusi polgárőrök, éjjeliőrök fegyvereként.

Beépített bajonettje és elegáns, hagyományos külseje okán ma is több díszalakulat fegyvere, az orosz elnöki gárda is ezzel látja el feladatait. Az SzKSz karabély a Magyar Honvédség díszegységének, a 32. Budapest Őr és Díszezred díszzászlóaljának is a díszelgő fegyvere.

Műszaki adatok:

  • Hossz: 1022 mm

  • Súly: 3,86 kg

  • Csőhossz: 521 mm

  • Huzagszám: 4 jobb irányú

  • Tár: 10 töltény

  • Lövedék kezdősebesség: 735 m/s

  • Hatásos lőtávolság: 1000 m

Írta: Dr. Bársony Atilla (Atiraptor)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább