„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mosin-Nagant 1891/38 ismétlőpuska

A Mosin-Nagant 1891/30 könnyített, modernizált változata. A középágytáras ismétlőpuska ősét 1891-ben rendszeresítették Oroszországban. Az orosz csapatok alapvető fegyvere volt az első világháborúban, valamint a forradalom és a polgárháború idején. Akkor még jellegzetes háromélű szuronyt is rendszeresítettek hozzá. 1930-ban számos korszerűsítést hajtottak végre az eredeti fegyveren: ez a változat volt a szovjet csapatok alapvető lövészfegyvere a második világháborúban. Annak befejeztéig a két változatból összesen mintegy 17 000 000 példányt gyártottak. A koreai háborúban tömegesen, a vietnamiban már csak ritkábban fordult elő. A fegyvert Izsevszkben és Tulában gyártották.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 7,62 mm (7.62x54mm R)

  • Méretek: csőhossz 510 mm; teljes hossz: 1020 mm

  • Tömeg: 3,46 kg

  • Tűzgyorsaság: 10 lövés percenként

  • Lövedék torkolati sebessége: 810 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 5 töltény

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább