A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Simonov AVS-36 félautomata puska

Az AVS-36 (teljes nevén: Avtomaticseszkaja Vintovka Simonova 1936 model) az első orosz félautomata puska volt. A fegyvert Szergej Simonov tervei alapján 1931 és 1936 között fejlesztették ki, és 1936-ban állították szolgálatba. Összesen 35 000 és 65 000 közötti (nincs pontos adat) AVS-36 került ki a csapatokhoz, de viszonylag rövid ideig maradt szolgálatban, mert túl bonyolult és drága volt. Így 1940-ben befejeződött a gyártása, és az olcsóbb, könnyebben gyártható Tokarev SVT-40 félautomata puskával váltották fel. Használták az 1940-es finn-orosz téli háborúban, de a II. világháború korai szakaszában is.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 7,62 mm

  • Csőhossz: 612 mm

  • Teljes hossz: 1230 mm

  • Tömeg: 4,3 kg

  • Tűzgyorsaság: 30 lövés/min

  • Torkolati sebesség: 840 m/s

  • Tár befogadóképessége: 15 töltényes tár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább