„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mosin-Nagant 1891/30S mesterlövészpuska

A Mosin-Nagant 1891/30 továbbfejlesztett változata ez a mesterlövészpuska. A tok bal oldalára optikai irányzékot szereltek, így a nyílt irányzékkal is lehetett célozni, akkor is, ha az optikai irányzékot felhelyezték. Az ismétlő fogantyút lejjebb sülyesztették, hogy töltésürítéskor ne üsse meg az optikát. A fenti változtatásokkal a hatásos lőtávolság 600-800 m-re nőtt. Két fajta optikai irányzékot használtak: a PU 4x-t és 3.5x-t. A háború alatt tömegesen gyártották, 1941-1943 között 300 000 db készült belőle. Az idők folyamán kisebb fejlesztéseken is átesett a fegyver pl.: a súlyát és az elsűtőbillentyű keménységét is csökkentették. Több ország átvette a haderejébe. Magyarország is, ahol M44 néven még az 50-es években is rendszerben volt.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 7,62 mm (7.62x54mm R)

  • Méretek: csőhossz 729 mm; teljes hossz: 1232 mm

  • Tömeg: 5,136 kg

  • Tűzgyorsaság: 8-10 lövés percenként

  • Lövedék torkolati sebessége: 860 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 5 töltény

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább