A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

PPSz-42 géppisztoly

1941-től a szovjet gyalogság alapfegyverévé a PPSh–41 géppisztoly vált, amely a háború elején már jelentős számban rendelkezésre állt. Ez a géppisztoly azonban viszonylag nagy tömege (5,5 kg) és hossza (840 mm) miatt alkalmatlan volt a harcjárművek kezelőszemélyzete számára. Ezért 1942-ben pályázatot írtak ki a PPSh-nél kisebb és könnyebb géppisztolyra, amelynek tömege 3 kg-nál nem lehetett nagyobb, a tűzgyorsaságának pedig el kellett érnie a 400–500 lövés/perc értéket. A pályázatra két terv született. Az egyiket Georgij Spagin készítette. Ez a PPSh–41 átalakított változata volt, PPSh–42 jelzéssel. A másik tervet Alekszej Szudajev készítette el 1942 végén PPSz–42 típusjellel. A két fegyver próbái során Szudajev konstrukciója jobbnak bizonyult, így a hadsereg ennek a sorozatgyártása mellett döntött. A leningrádi fronton mutatkozó igények miatt már a kísérleti változatot azonnal gyártani kezdték a szesztrorecki műszegyárban. Ebből az első változatból 1943 végéig 46 572 db készült. Szudajev 1943-ban a németek által körülzárt Leningrádban kisebb átalakításokat végzett a géppisztolyon, ezt követően PPSz–43 típusjelzéssel gyártották.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 7,62 mm

  • Méretek: csőhossz 270 mm; teljes hossz: 890 mm (kihajtott válltámasszal)

  • Tömeg: 2,94 kg (tár nélkül)

  • Tűzgyorsaság: 600 lövés/perc

  • Lövedék torkolati sebessége: 500 m/sec

  • Hatásos lőtávolság: 150 m

  • Tár befogadóképessége: 35 töltény (ívtár)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább