„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Degtyarev DSK nehézgéppuska

A 30-as években Vasilij Degtyarev a PPD géppisztolyok tervezője nagykaliberű géppuskák tervezésével kezdett foglalkozni. 1930-ban elkészítette a DK géppuskát, de az elégtelen tárkapacitás (30 db) és az alacsony tűzgyorsaság miatt nem alkalmazták és csak kis mennyiséget gyártottak belőle 1933 és 1935 között. G. S. Spagin a géppuskát áttervezte és hevederes lőszeradagolóval látta el. A gázelvezetéses fegyver 1938-ban jelent meg, a Vörös Hadsereg 1939 februárjában rendszeresítette 12,7 mm-es M1938 DSK néven. A II. világháború kezdetére kb. 2000 db DSK készült el, ebből a Vörös Hadsereg 1200 darabbal rendelkezett, a Szovjet Haditengerészet 800 db-ot kapott. Elsősorban légvédelmi célokra rendszeresítették, de szükség esetén csoportos élőerők és könnyű páncélozott járművek ellen is bevetették. A DSK géppuska a II. világháborúban a legnagyobb számban alkalmazott szovjet harckocsi géppuska volt. Modernizált változata, a DSKM még napjainkban is nagy számban áll rendszerben.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 12,7 mm

  • Méretek: csőhossz 1070 mm; teljes hossz: 1625 mm

  • Tömeg: 34 kg (kerekes állványon 157 kg)

  • Tűzgyorsaság: 600 lövés/perc

  • Lövedék torkolati sebessége: 850 m/sec

  • Maximális lőtávolság: 5400 m

  • Hatásos lőtávolság: légi célok 2500 m; földi célok 3500 m

  • Tár befogadóképessége: 50 töltény

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább