„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

PPD-40 géppisztoly

A PPD–34/38 modernizált, kissé átalakított változata. Az 1940-es PPD már kétrészes ágyazást kapott, hogy az immár nyak nélküli tárat befogadhassa. A fegyver csakúgy, mint elődje külsőleg az Emil Bergmann tervezte MP 28-ra, illetve a Soumi modellekre emlékeztet, belsőleg viszont az MP 18-hoz áll közelebb. A körülményesen és drágán gyártható PPD-k nem bizonyultak sikeres konstrukciónak, ekkor már nagyon gyorsan, nagyon olcsón gyártható géppisztolyok tömegeire volt szükség. 1940 és 1941 között csak kis darabszámban gyártották. A megoldás a formailag a második generációs géppisztolyokat idéző (fatusa, csigatár) Spagin-féle PPSh lett.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 7,62 mm

  • Méretek: csőhossz 269 mm; teljes hossz: 788 mm

  • Tömeg: 3,7 kg (tár nélkül)

  • Tűzgyorsaság: 800 lövés/perc

  • Lövedék torkolati sebessége: 489 m/sec

  • Hatásos lőtávolság: 200 m

  • Tár befogadóképessége: 71 töltény (dobtár)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább