„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Nagant M1895 pisztoly

A Nagant forgópisztoly konstruktőre a lüttichi belga Leon Nagant volt, és 1895-ben rendszeresítették az orosz hadsereg tisztjei számára. Az első 50 000 ezer db Nagant forgópisztolyt a belgák szállították. Az egész hadsereg részére pedig az 1899-ben rendszeresítették. A Nagant működési elve minden más forgópisztolyétól különbözik. Lövés előtt a forgódob előrefut és befekszik a csőfarba. Így a forgódob és a cső között nincs légrés, tehát nincs gázveszteség, mint a többi forgópisztolynál. A dobja 7 töltényt fogad be a szokásos hat töltény helyett. Tiszti és legénységi változatban készült. Az egyszerű és megbízható működésű fegyvert a II. világháborúban is alkalmazták, elsősorban a Vörös Hadsereg harckocsizó alakulatainál. A szovjet üzemek 1941-ben 118 453 db forgópisztolyt és 120 903 db pisztolyt állítottak elő. A forgópisztoly előállítása 1942-től kezdve csökkent: 161 485 db Tokarev-pisztoly mellett már csak 15 485 db Nagant 1895-ös forgópisztoly készült el.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 7,62 mm

  • Méretek: csőhossz 115 mm; teljes hossz: 230 mm

  • Tömeg: 0,796 kg

  • Elméleti tűzgyorsaság: 7-14 lövés percenként

  • Lövedék torkolati sebessége: 272 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 7 töltény

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább