„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Degtyarev DS-39 nehézgéppuska

1930-ban tervezte Vasilij Degtyarev ezt az 1939-ben szolgálatba állított 7,62x54 R kaliberű szovjet nehézgéppuskát. Gázelvételes rendszerű, a szokásos degtyarev-i kibillenő retesztestes zárolással. Nem volt egy sikeres konstrukció, mert a finn-szovjet háború tapasztalatai alapján 1941-től az ősöreg Maxim M1910 típussal váltották le. Mindezek ellenére Gorjunov ennek alapján tervezte meg a jóval sikeresebb SG-43 géppuskáját. Összesen 10 000 darabot gyártottak belőle.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 7,62 mm

  • Méretek: csőhossz 720 mm; teljes hossz: 1170 mm

  • Tömeg: 14,3 kg (üresen)

  • Tűzgyorsaság: 900 lövés/perc

  • Lövedék torkolati sebessége: 800 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 250 töltény (szalagtár)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább