„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Degtyarev DPM golyószóró

Az 1927-ben rendszeresített Degtyarev DP 1928 golyószóró 1944-ben korszerűsített változata. Megnövelték a zár néhány alkatrészének élettartalmát, fokozták az elsütőberendezés biztonságát és pisztolymarkolattal egészítették ki. A fegyver csöve léghűtéses, a csőre lángrejtőt szereltek. Hatásos lőtávolság 800 méter volt, a gyakorlati tűzgyorsasága 80 lövés/perc. Igen sokat gyártottak belőle, a szovjet hadseregben éppúgy mint elődje a Degtyarev DP 1928 az 50-es évekig, egyes országokban a 70-es évek közepéig hadrendben állt.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 7,62 mm

  • Csőhossz: 604,5 mm

  • Teljes hossz: 1265 mm

  • Tömeg: 12,2 kg (állvánnyal)

  • Tűzgyorsaság: 580 lövés/min

  • Torkolati sebesség : 838 m/s

  • Tár befogadóképessége: 47 töltény (dobtár)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább