A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Gorjunov SG-43 nehézgéppuska

gorjunovsg43
 
Az SG-43 (Szisztema Gorjunova - Gorjunov rendszer) fegyver közismert neve a Gorjunov-géppuska volt. Kifejlesztését a második világháború folyamán az a felismerés indokolta, hogy a szovjet hadseregben rendszeresített Maxim-géppuska nehéz és nehezen kezelhető volt, a Degtyarev DS-39 pedig nem vált be a harctéren. Az egyszerű, kevés alkatrészből álló fegyvert P. M. Gorjunov tervezte és 1943 májusában indították be a sorozatgyártást. A géppuska gázdugattyús rendszerű léghűtéses fegyver volt, készletébe három egyszerűen kivehető cső tartozott, ezeket minden 500 lövés után cserélni kellett. A pajzzsal ellátott kerekes állványú fegyverrel könnyen át lehetett állni földi vagy légi célok elleni tüzelésre. Töltényellátása 250 töltényes fémhevederből történt, amit egy hevedertárban helyeztek el. A háború utolsó éveiben jól bevált géppuskát később számos országba exportálták.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Űrméret: 7,62 mm

  • Méretek: csőhossz 720 mm; teljes hossz: 1150 mm

  • Tömeg: 13,83 kg (üresen)

  • Tűzgyorsaság: 700 lövés/perc

  • Lövedék torkolati sebessége: 800 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 200-250 töltény (hevederből)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább