„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

PPSz-43 géppisztoly

ppsz-43
A. I. Szudajev már a PPSz–42 sorozatgyártásának beindításakor hozzálátott a fegyver tökéletesítéséhez. Kisebb módosítások (a belső szerkezet módosítása, a csőhossz és válltámasz rövidítése) után 1943-ban a Vörös Hadsereg PPSz–43 típusjelzéssel rendszeresítette a géppisztolyt. A fegyver a harcjárművek kezelőszemélyzetének alapvető egyéni fegyvere lett, de használták az ejtőernyős és a felderítő alakulatok is. A végtelenül leegyszerűsített szerkezet miatt előállítása harmadannyi időt, és feleannyi acélt igényelt, mint egy PPSh–41-es elkészítése. Gyártásánál az időigényes forgácsolás helyett főként a sajtolást és a hegesztést alkalmazták. Kizárólag sorozatlövésre alkalmas, ennek megfelelően tűzváltója sincs. A II. világháború idején a saját kategóriájában a legkönnyebb és legkisebb fegyver volt. Egyes források szerint egészen 1946-ig gyártották.
 

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 7,62 mm

  • Méretek: csőhossz 254 mm; teljes hossz: 825 mm (kihajtott válltámasszal)

  • Tömeg: 3,04 kg (üres tárral); 3,67 kg (töltött tárral)

  • Tűzgyorsaság: 600 lövés/perc

  • Lövedék torkolati sebessége: 500 m/sec

  • Hatásos lőtávolság: 150 m

  • Tár befogadóképessége: 35 töltény (ívtár)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább