„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Carcano M1891/38 ismétlőpuska

A Salvatore Carcano által a 6,5x52 mm-es Mannlicher-Carcano Cartuccia Pallotola Modello 1895-ös töltényre 1891-ben kifejlesztett Carcano M1891 puska 1938-ban szolgálatba állított rövidített, csökkentett súlyú, módosított változata. Megváltoztatták a fegyver reteszelését is (Mauser), és átalakították 7,35x52 mm-es lőszer fogadására. A háború folyamán felmerülő lőszerellátási problémák miatt azonban gyártották az eredeti, 6,5x52 mm-es lőszer fogadására alkalmas változatban is. Mindkét változat szolgálatban maradt egészen a háború végéig. Igazán ismertté az tette, hogy egy ilyen fegyverrel lőtte le Dallasban John F. Kennedy amerikai elnököt Lee Harvey Oswald.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 6,5 mm és 7,35 mm

  • Méretek: csőhossz 540 mm; teljes hossz: 1015 mm

  • Tömeg: 3,40 kg

  • Elméleti tűzgyorsaság: 12 lövés/perc

  • Lövedék torkolati sebessége: 746 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 6 töltényes tár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább