„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Carcano M1891 ismétlőpuska

A Carcano név egy olasz forgó-tolózáras karabély családot jelöl. A fegyvert 1891-ben, a 6,5x52 mm- es Mannlicher-Carcano Cartuccia Pallotola Modello 1895-ös töltényre fejlesztették ki, vezető tervezője Salvatore Carcano, a kivitelező pedig a Turin Arsenal volt. Az első példány már 1890-ben elkészült Model 91 (M91) típusjelzéssel. Az M91 képezte az olasz csapatok alapfegyverét az első világháború során, de a II. világháború alatt is szolgálatban maradt. A 800 méter hatásos lőtávval rendelkező fegyveren időközben számos korszerűsítést hajtottak végre: csökkentették a tömegét, rövidebb csövet alkalmaztak, az irányzékot is átalakították. Viszonylag kicsi űrmérete (6.5 mm) miatt azonban nem volt kellőképpen hatásos. Több fajtája létezett, hosszúcsövû, rövidcsövű és mesterlövész változata is volt. Megközelítőleg 3 és fél millió darabot gyártottak belőle.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 6,5 mm
  • Méretek: csőhossz 780 mm; teljes hossz: 1295 mm

  • Tömeg: 3,80 kg

  • Elméleti tűzgyorsaság: 10 lövés/perc

  • Lövedék torkolati sebessége: 706 m/sec

  • Hatásos lőtávolság: 800 m

  • Tár befogadóképessége: 6 töltényes tár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább