„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Beretta M1918 géppisztoly

A legelső géppisztoly az olasz Abiel Betel Revelli által tervezett Villar Perosa volt. A fegyver 9 mm-es Glisent-féle pisztolytöltényt tüzelt, és csak sorozatlövést lehetett vele leadni. Az olasz fronton a fegyver sikeresnek bizonyult, így 1918-tól a Beretta gyár is elkezdte gyártani saját géppisztoly konstrukcióját, amit Tullis Marengoni a Villar Perosa alapján szerkesztett. Ezt a típust az olasz hadsereg még a második világháború folyamán is használta, bár ekkor már rendszerbe állították utódját, a Beretta M1938-at.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 9 mm

  • Méretek: csőhossz 318 mm; teljes hossz 851 mm

  • Tömeg: 3,25 kg (üresen)

  • Elméleti tűzgyorsaság: 900 lövés percenként

  • Lövedék torkolati sebessége: 381 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 25 töltényes ívtár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább