„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kar98K Mauser ismétlőpuska

kar98k
A Mauser-puskák családja 130 évnél is régebbre nyúlik vissza – és lényegében máig változatlanok. Történetük 1871-ben kezdődött, és még messze nem ért véget…

A porosz hadsereg közismerten innovatív volt, és Európában elsőként vezették be az ismétlőpuskákat, egységesített lőszerrel. Nem meglepő, hogy Poroszország 1870-71 – es franciák elleni győzelme és Németország megalakulása után Paul Mauser tervezett egy forradalmian új, zárdugattyús puskát. A megszülető német hadsereg azonnal elfogadta fő fegyverként az új puskát, és civil változatok is jelentek meg – a Mauser puska hatalmas siker volt az első pillanattól kezdve. A búr háborúk idején a britek ellen harcoló búroknak szállítottak nagy mennyiségű puskát, amelyekkel a gerillaháborút folytató búrok igen eredményesen harcoltak. Már 12-14 éves gyermekek is könnyűszerrel mészárolták a brit birodalom csapatait e fegyverekkel.

1898-ban megjelent a Gewehr 98, a Mauser puska klasszikus változata. Ez hosszúcsövű volt, és végigszolgálta az első világháborút, majd az után is a Reichswehr fő fegyvere maradt. 1935-ben aztán megszületett a rövid változat, a Karabiner 98 Kurz (rövid), vagyis a Kar98K. Mi sem volt természetesebb, mint hogy ez rögtön a születő Wehrmacht elsődleges puskája lett.

A zárdugattyú jellegzetes szögletes pályán mozog, ám ez éppenséggel nem előny. Az ismétléshez vállból kell dolgozni, ami a tűzgyorsaságot hátrányosan befolyásolja. (A brit SMLE zárdugattyúja spirálisan mozog, így egy csuklómozdulat elég a ráismétléshez, sokkal gyorsabban lehet vele lőni. Mégis sok más puskához átvették a Mauser rendszert, ugyanígy működik az orosz Moszin-Nagant, a japán Arisaka, és az amerikai Springfield is.) Ami viszont a Mauser puskákat mindig is kiemelkedővé tette, az a nagy pontosság. Nem véletlen, hogy távcsővel felszerelve kedvelt mesterlövészpuska is volt.

kar98k

A tár öt lőszert képes befogadni, és nem kivehető a fegyverből. (A Gewehr 98-hoz terveztek egy 20 lőszeres, alulról behelyezhető tárat, de elvetették, mivel a 20 nehéz puskalőszert a gyenge tárrugó nem tudta kellő erővel emelni.) A töltés speciális töltőléccel történik, így az öt töltény egyszerre tárazható be. A Kar98K is felszerelhető bajonettel, de a gyakorlatban ezt a lehetőséget nem nagyon használták. Annál inkább azt a kevésbé ismert képességét, hogy egy speciális csőtoldattal (tromblon) puskagránát kilövésére is alkalmas!

A háború után a megszállt és felszabadult országok – főleg Kelet-Európában – tovább gyártották a Kar98K puskákat. A Szovjetunió olyan sokat zsákmányolt, hogy - AK-47-esek mellett!!! – a Vietkongnak és Észak-Vietnamnak is szállított belőlük. Helyi háborúkban máig feltűnnek ezek a fegyverek, a jugoszláv utángyártású Kar98K például nagy számban szerepelt az 1990-es évek délszláv háborúiban is. A Közel-Kelet háborúiban éppúgy szerephez jutott e klasszikus hadipuska, mint a romániai forradalomban, 1989-ben, de a 2003-as iraki háborúban is dörrent lövés Kar98K csövéből! Persze az eredeti 7,92 mm-es fegyverek manapság 7,62 mm-es NATO szabvány lőszerre átalakítva működnek. A mai német hadsereg, a Bundeswehr díszzászlóalja is eredeti Kar98K puskákkal látja el feladait, a horogkereszteket is csak 1995-ben távolították el róluk egy SPD-képviselő indítványára!

És a történetnek nem csak ezért nincs vége: vadász- és sportfegyverként sok változat kapható napjaink fegyverüzleteiben is, többféle kaliberrel.

 
TECHNIKAI ADATOK
  • Űrméret: 7,92 mm

  • Csőhossz: 600 mm

  • Teljes hossz: 1110 mm

  • Tömeg: 3,93 kg

  • Tűzgyorsaság: 15 lövés percenként

  • Torkolati sebesség: 755 m/s

  • Tár befogadóképessége: 5 töltényes belső tár

Írta: dr. Bársony Atilla (Atiraptor)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább