„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

RPzB 43/45 'Olenrohr' kézi páncéltörő

Ez az 1943-ban tervezett és ugyanaz év végén először alkalmazott rakétavető első változata védőpajzs nélkül készült. Kezelőinek betét nélküli gázálarcot kellett viselniük biztonsági okokból. A lövész, vállának támasztva a fegyvert, meghúzta a kis generátor karját. A kar elengedése adta az impulzust a rakéta kilövéséhez. Külalakja miatt az Olenrohr (Kályhacső) elnevezést kapta. Felismerve a hibát, a kilőtt rakéta lángjának felfogására sietve minden fegyvert védőpajzzsal láttak el. A hivatalos neve 8,8 cm RPzB 54 volt, a katonák azonban csak Panzerschrecknek (páncélrém) hívták. A II. világháború folyamán a német ipar az Olenrohr típusból 173 000 darabot gyártott.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 88 mm

  • Méretek: csőhossz 1630 mm; teljes hossz: 1630 mm

  • Tömeg: kilövő 9,2 kg, rakéta 3,18 kg

  • Tûzgyorsaság: 4-5 lövés/perc

  • Hatásos lőtávolság: 150 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább