„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Panzerbüchse PzB-39 páncéltörő puska

A PzB-38-as páncéltörő puska alapján készült egy javított változat, a Panzerbüchse Pzb-39-es. A hátrasikló csövet egy igen hatásos csőszájfékkel helyettesítették. Ez az egyszerűbbé váló gyártás mellet a fegyver tömegére is hatással volt, mivel a Pzb-39 már csak 12,5 kilogrammot nyomott. A gyártott darabszám jelentősen túltett elődjén összesen 39 232 darab készült belőle. A puska csak egyes lövések leadására volt alkalmas, de töltés meggyorsítása érdekében egy tölténytároló rekeszt szereltek a puska oldalára. A tankok egyre erősödő páncélzatával megpróbált lépést tartani, de a lőszerben rejlő lehetőségek hamar a végére értek. A fejlesztés abból állt, hogy az addig alkalmazott edzett acélmagot wolframra cserélték. Ezzel a lőszerrel már 33 milliméteres, 30 fokban döntött páncél átütésére volt képes 300 méterről. Ez adott még a fegyvernek egy kis haladékot, azonban 1942-től már csak a kiképző alakulatok és a másodvonalbeli egységek használták.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 7,92 mm

  • Méretek: csõhossz 1080 mm; teljes hossz: 1620 mm

  • Tömeg: 12,52 kg

  • Tûzgyorsaság: 10 lövés/perc

  • Hatásos lőtávolság: 500 m

  • Lövedék torkolati sebessége: 1265 m/sec

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább