„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Panzerbüchse PzB-38 páncéltörő puska

Hitler hatalomra jutásáig Németországban nem foglalkoztak a páncéltörő puskák fejlesztésével, gyártásával. A 30-as évek végén azonban rendszerbe állították a 7.92x94-es lőszerrel tüzelő, Rheinmetall tervezte Panzerbüchse PzB-38-ast. Hossza 1.615 méter, tömege 16,2 kilogramm. Páncélátütő képessége 300 méterről egy 30 fokba döntött páncéllemezen 25 milliméter. Bár űrmérete a 7,92-es volt, a hozzá alkalmazott lőszer jóval erősebb, mint a többi 7,92-es lőszerrel tüzelő puskáé. Az erősebb hát- rarúgó erő miatt a cső hátrasikló megoldása lehetővé tette, a lövész testi épségének védelmét. A cső hátrafelé mozgása közben kidobta az üres hüvelyt. Az így nyitottá vált töltényűrbe a lövész kézzel helyezte be a következő lőszert, majd egy fogantyú elmozdításával a cső visszatért eredeti állapotába. Azonban a cső helyretoló szerkezete nagyon bonyolulttá tette a gyártást, ezért csak 1600 dara- bot gyártottak belőle 1940-ig. Utódja a Panzerbüchse PzB-39 lett.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 7,92 mm

  • Méretek: csőhossz 1085 mm; teljes hossz: 1615 mm

  • Tömeg: 16,19 kg

  • Tűzgyorsaság: 5-6 lövés/perc

  • Lövedék torkolati sebessége: 1210 m/sec

  • Hatásos lőtávolság: 500 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább