„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

MP 36 géppisztoly

Az új, ismét sorozáson alapuló tömeghadseregnek, a Wehrmachtnak a korábbiaknál jóval gyorsabban gyártható fegyverre volt szüksége. Ugyanakkor légideszantosok és a gépesített lövészcsapatok egy kicsire összecsukható, könnyen szállítható, akár a harcjármű fedélzetéről is bevethető géppisztolyt igényeltek. Ezek lettek aztán a második generáció tagjai, az első és legfontosabb közülük az ERMA-nál kifejlesztett az MP38, majd az MP40-széria. Ezeket a fegyvereket azonban tévesen nevezik "schmeissernek", holott Hugo Schmeissernek gyakorlatilag semmi köze megalkotásukhoz. Az Erfurter Maschinenfabrik munkatársa, Heinrich Vollmer és tulajdonos igazgatója, Berthold Giepel felelősek a típus kifejlesztéséért.

 

Az ő EMP (ERMA Maschinenpistole) prototípusukra épült az igen kis szériában gyártott MP36, mely még faágyazású, tűzváltóval bíró, de már behajtható válltámaszos géppisztoly volt. Az egyetlen, az USA-ban fennmaradt, transzferábilis példányának igen érdekes története van. Egy 1943-as titkosszolgálati akció során Hermann Göringet, a légierő parancsnokát akarták megölni az amerikaiak. A rajtaütés Göring Berlintől 40 km-re levő nyaralójában, a Karinhallban esett volna meg, itt azonban a behatoló ejtőernyősök német kollégáikra, a Fallschirmjagerekre akadtak. A kibontakozó elkeseredett tűzharc közben volt ideje az egyik tengerentúli harcosnak a nyaralóban "véglegesen magához vennie" az MP36 014-es számú példányát.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 9 mm-es

  • Parabellum Csőhossz: 242 mm

  • Teljes hossz: 831 mm (kihajtott válltámasszal)

  • Tömeg: 3,96 kg (üres tárral)

  • Tűzgyorsaság: 350 lövés/min

  • Torkolati sebesség: 380 m/s

  • Tár befogadóképessége : 32 töltény (szekrénytár)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább