„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

MP 18 géppisztoly

Az első mai érfelemben vett géppisztolyt, az 1918. M Bergmann típust (Bergmann Musquete) a németek rendszeresítették az első világháborúban. A fegyver Hugó Schmeisser tervei alapján készült és később hivatalosan a Maschinen Pistole 18 vagy MP18 nevet kapta. Robusztus és megbízható fegyver volt, 9 mm-es Parabellum tölténnyel működött, 32 töltényes csigatárját a magyar Tatarek és Benke konstruktőrök szerkesztették. Az I. világháború után sok állam alkalmazott ehhez hasonló szerkezetű géppisztolyt. Működésének alapjait más fegyverek tervezésénél is felhasználták, mint a japán Type 100, vagy az angol Lanchester géppisztolyoknál. És az MP40-nel ellentétben, ezt a fegyvert tényleg Schmeisser tervezőmérnök alkotta.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 9 mm Parabellum

  • Méretek: csõhossz 200 mm; teljes hossz: 830 mm

  • Tömeg: 4,21 kg

  • Tûzgyorsaság: 500 lövés/perc

  • Hatásos lőtávolság: 500 m

  • Lövedék torkolati sebessége: 380 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 20, 30, 50 töltényes tár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább