„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

MG 15 géppuska

A Maschinengewehr 15 egy 7.92 mm-es (0.31 in) német géppuska volt, melyet a Rheinmetall-Borsig fejlesztett ki az MG 30 gyalogsági géppuskából a Luftwaffe repülőgépei számára (elsősorban a Heinkel He-111-re). Amikor 1940 végén a repülőgépeken az MG 15-ösöket kezdték felváltani a Mauser 7.92 mm MG 81, MG 81 Z (iker-MG 81), MG 131, 13 mm-es géppuskákkal, nagy mennyiségű MG 15-öst úgy módosítottak, hogy gyalogsági fegyverként lehessen őket alkalmazni. Átalakították a fegyver hűtését, kétlábú állvánnyal, kettős dobtárral, pisztolytusával és váltámasszal szerelték fel. 1943 végéig összesen 17.648 darab ilyen átalakított, rendkívül nagy tűzgyorsaságú géppuska került ki a csapatokhoz.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 7,92 mm

  • Csőhossz: 585 mm

  • Teljes hossz: 1090 mm

  • Tömeg: 8,07 kg (üresen)

  • Tűzgyorsaság: 1250 lövés/min

  • Torkolati sebesség : 765 m/s

  • Tár befogadóképessége : 75 töltényes kétszeres-dobtár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább