„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

MG 13 géppuska

A Maschinengewehr 13 gyakorlatilag egy 1926-ban újratervezett és módosított vízhűtéses, első világháborús géppuska 7.92x57mm Mauser lőszerrel tüzelő, léghűtéses változata, 1930-tól 1934-ig ez volt a Wehrmacht alapvető géppuskája. 1934-ben kivonták a szolgálatból és elkezdték felváltani a nagyobb tűzerejű és jóval modernebb MG-34 géppuskákkal. Ezután egy részüket eladták Portugáliának, a megmaradt példányokkal másodvonalbeli és partizánvadász egységeket szereltek fel, ahol szolgálatban is maradtak egészen a 2. világháború végéig.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 7,92 mm

  • Csőhossz: 708 mm

  • Teljes hossz: 1340 mm

  • Tömeg: 13,3 kg

  • Tűzgyorsaság: 600 lövés/sec

  • Torkolati sebesség: 890 m/s

  • Tár befogadóképessége: 25 v. 75 töltény

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább